Çin’de son dönemde gündeme gelen ekonomi politikalarında dönüşüm ve teşvik politikalarıyla ilgili detaylar belli oluyor.
Kaynaklara göre , Çin liderlerinin gelecek yıl için yıllık yaklaşık yüzde 5 büyüme hedefi koymayı ve bütçe açığını gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 4’üne çıkarmayı planladığını bildirdi.
Habere göre hedefler, daha önceki örnekler dikkate alınırsa, Mart ayında yapılacak toplantıda resmi olarak duyurulacak.
Yeni büyüme hedefi, yetkililerin Eylül ayından bu yana faiz indirimleri ve bankalar için daha fazla nakit gibi bir dizi teşvik başlattıktan sonra ulaşmaya hazır oldukları bu yılın büyüme hedefine denk gelecek. Her iki hedef de, politika yapıcıların hükümet harcamalarını ve ekonomik politika desteğini artırma taahhütlerini duyurmasının ardından ekonomistlerin beklentileriyle uyumlu olarak görünüyor.
Çin’de yetkililer geçen hafta ekonomik çalışma konferansında “istikrarlı ekonomik büyümeyi sürdürme” ve iç tüketimi ve yatırımı artırmaya öncelik verme taahhüdünde bulunmuşlardı.
24 kişilik Politbüro yaklaşık 14 yıldır ilk kez para politikaları duruşunda değişime giderek, “ılımlı gevşek” bir para politikası benimseme sözü vermişti.
Çin mallarına uygulanan daha yüksek Amerikan tarifeleri, bu yıl şimdiye kadar ekonomik genişlemenin neredeyse dörtte birine katkıda bulunan ihracatın büyümeyi destekleme yeteneğini azaltacak bir gelişme olacak.
Yüzde 4’lük bir bütçe açığı, Çin politikacılarının bunu yüzde 3’te sınırlama geleneğinden bir kopuşu işaret edecek. Ancak bu yıldan itibaren 1 puanlık bir artış, iç talepteki genişleyen açığı kapatmak ve devam eden deflasyonu tersine çevirmek için sınırlı kalacağı yorumları da yapılıyor.
Üst düzey yetkililer geçen hafta ayrıca büyümeyi teşvik etmek için daha fazla özel hazine bonosu ve yerel yönetim özel bonosu ihraç etme sözü verdi. Bu iki tür senet de önemli bir altyapı yatırımı kaynağı oldu ve tüketim sübvansiyonu gibi diğer alanlarda giderek daha fazla kullanılmaktalar