Tarım Bakanı: Suriye için çalışıyoruz

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarımda Türkiye’nin kendine yeterliliğini vurgularken, ette yerli üretim için anaç hayvan stokunun oluşturulduğunu ifade etti.

Bakanlığının 2024 değerlendirmesi ve 2025 hedeflerini duyurmak için basın mensuplarıyla bir araya gelen Bakan Yumaklı, son dönemde Türkiye’de gündemin üst sıralarında yer alan Suriye ile ilgili kendi bakanlığının görev alanına giren gelişmelerle ilgili de bilgi verdi.

Yumaklı, bakanlık tarafından ülkeye bir ekip gönderildiğini belirtti. Yumaklı “14 kişilik bir ekip kurduk, bir eylem planı hazırlamak üzere çalışmalarımıza başladık” dedi.

Son günlerde gündemde olan asgari ücret ve fiyatlama konusuna da değinen Yumaklı, asgari ücret artışı sonrası fahiş fiyat tespit edilmesi durumunda yaptırımları en üst düzeyde uygulayacaklarını belirtti.

Yumaklı’nın açıklamalarda et fiyatlarının genel seviyesi ve bu alandaki gelişmeler de önemli yer tuttu. Yumaklı et fiyatlarında artış olmadığını, et fiyatlarını artırma çabası bulunduğunu söyledi. Yumaklı, “Bulanık suda balık avlamaya çalışıyorlar. Spekülatif açıklama yapanları dava ediyoruz” dedi.

“Ette yerli üretim için anaç hayvan stoku oluşturuyoruz”

Ette yerli üretim çalışmalarına da vurgu yapan Yumaklı bu tarafta anaç hayvan stoku oluşturulduğunu belirtti.

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü ile Et Süt Kurumu arasındaki projenin işlediğini hatırlatan Yumaklı, Iğdır’da TİGEM arazilerinde 10 bine yakın hayvan olduğunu, bunu 20 bine çıkartacaklarını söyledi. Şanlıurfa Ceylanpınar’da da 70 bin adetlik bir anaç hayvan stoku oluşturulması hedefleniyor.

Et konusunda üç yıllık bir perspektif koyduklarını belirten Yumaklı bu dönemin sonunda Türkiye’nin et ithalatını artık konuşmayacağını ifade etti.

Gıda güvenliği konusuna da değinen Yumaklı, Türkiye’nin bütün sınırlarını kapattığında bile bu konuda herhangi bir sorun yaşamayacağını belirtti.

Pestisit açıklamaları: Uygunsuz ürünleri vatandaşa yedirmiyoruz

Bakan Yumaklı son dönemde Türkiye kamuoyunda tartışma konusu olan pestisit kalıntılarıyla ilgili de açıklamalarda bulundu.

Zirai ilaç kalıntısı oranını yüzde 35 azalttıklarını ifade eden Yumaklı kalıntıyla ilgili bildirimlerini de yüzde 54 düşürdüklerini söyledi. Yumaklı Türkiye genelinde kalıntı eylem planını da 17 ile çıkartacaklarını ifade etti.

Bakan Yumaklı kalıntı dolayısıyla iade edilen ürünlerin imha edildiğini, bu ürünlerin vatandaşa yedirilmediğini söyledi.

Antep fıstığı konusunda da ayrı açıklamalar yapan Yumaklı, “Antep fıstığının bu yıl üretimi çok fazla oldu. 1.473 sevkiyat oldu 2024’te. Bu sevkiyattan sadece 20’si geri döndü. Yani oranı yüzde 1,3. Kuru incirde 5 bin 654 sevkiyattan 81’i geri döndü. Oranı yüzde 1,43. Kuru kayısıda fazla kükürtdioksit nedeniyle 21 bin ton üründen sadece 282 tonu geri döndü. Bunun oranı da yüzde 1.34. Avrupa Birliği’ne en çok tarımsal ürün ihraç etmemiz sebebiyle en çok RASFF bildirimi almamız bu sonuçları doğuruyor. Bizim hedefimiz bunları sıfıra yaklaştırmak. Ancak bütün ürünlerimizin tamamı böyle diye bir genelleme yapmak üreticiye haksızlık açıkçası” dedi.

“Hal yasası için çalışma devam ediyor”

Bakan Yumaklı, gıda piyasasının sağlıklı işleyişi için uzun süredir beklenen hal yasası ile ilgili olarak da son gelişmeleri aktardı. Hal yasasının Ticaret Bakanlığı uhdesinde olduğunu ama bu yasa için birlikte çalıştıklarını ifade eden Yumaklı, bu yıl içerisinde mutlaka değişiklikleri gündeme getireceklerini söyledi.

Hem Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın hem de kendisinin hallerde, hal yönetimleriyle ve toptancılarla farklı zamanlarda toplantılar yaptıklarını belirten Yumaklı “Şimdi arkadaşlarımız çalışıyor en kısa zamanda bu yürürlüğe girecek inşallah. Takvimi söyleyemeyeceğim çünkü çalışma devam ediyor ama en kısa zamanda bitirmek istiyoruz. Ticaret Bakanlığımız bu konuya liderlik ediyor, 2025 içerisinde diyebiliriz” diye konuştu.

Tarım Bakanı: Suriye için çalışıyoruz