Kamuoyunda yükselen beklentinin etkisiyle 2025 asgari ücreti için masada bulunan taraflardan Türk-İş asgari ücret talebini kamuoyuyla paylaştı.
Rakamı açıklamak için Türk-İş Başkanı Atalay kameraların karşısına geçti.
Atalay, Türk-İş Başkanlar Kurulu toplantısında asgari ücretliler tarafından belirlenen talebin yüzde 45 enflasyon üzerine yüzde 20’lik refah payıyla 29 bin 583 TL olduğunu belirtti.
Atalay komisyonda bu rakamın verilmemesi durumunda karara imza atmayacaklarını söyledi.
Türk-İş’in verdiği rakam net asgari ücrette toplamda yüzde 74’lük bir artış talebine işaret etti. Mevcut dolar kuruyla da talep yaklaşık olarak 845 dolar oldu.
Atalay açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
İşverenin ne vereceğini söylemesi gerekiyordu. Hükümet bu işin başında. Anti-demokratik bir asgari ücret yapısı var. Yüksek hakem kurulu da aynı. 12 Eylül’den kalan bir yapı.
Bu yapıda kanun gereği en çok üyesi olan işçi sendikası temsil ediliyor. İmkan olsa bizim dışımızda da sendikalar var. Bu toplantıya gelmeden evvel DİSK ve Hak-İş’in başkanlarıyla da konuştum. Müzakereleri beraber yürüttük.
Biz bu zamana kadar bir rakam bekledik. Asgari ücret bundan 5 sene önce belirleme ücretiydi. Şu anda asgari ücret bizim ülkemizde geçim ücreti oldu. Son 30 senedir biz altı kere imzaladık, onun dışında biz masada beraber imzalamadık.
2024 bizim için zor bir yıl oldu. Asgari ücret şu an alım gücüne göre 11 bin TL düzeyine düştü.
İşveren de hükümet de bir rakam vermiyor. Kamuoyu da bizden bir rakam bekliyor. Öyle bir noktaya geldik ki, zaman zaman öğretim üyeleri dahi bizi itibarsızlaştıran açıklamalar yapmaya devam ediyorlar. Asgari ücretli tanımayanlar bu konuda yorum yapmaya devam ediyorlar.
Bizim açıklamamamızın sebebi, hükümetten ve işverenden bir rakam beklememiz. Bu işi bilmeyenler yorum yapıyor şu anda. Benim önümde 50 bin TL var 30 bin TL var, 32 bin TL var… Sayın Mehmet Şimşek diyor ki, ülke iyiye gidiyor. Madem iyiye gidiyorsa işçiyi nefes aldıracak bir geçim ücreti açıklayın. Arkadaşlarımız yazdılar, zarfa imza attılar bize verdiler. Burada bu işi iliğine kadar yaşayan bu arkadaşlarımız bu kararı alıyorlar.
Asgari ücretli işçiler olarak önerimiz asgari ücrete yüzde 45 enflasyon oranı üzerine refah payı eklenerek zam yapılması. Yüzde 20 refah payı eklenmesi durumunda asgari ücret 29.583 lira olmaktadır. Enflasyon oranı üzerine refah payı eklenmeden yapılacak zam yaşanabilir olmayacaktır. Rakam bu. Bunu verirlerse imza atarız vermezlerse imza atmayız.
Türk-İş Başkanlar Kurulu, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 3’üncü toplantısı öncesi bir araya gelmişti.
Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 3’üncü toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, “Milleti bu kadar beklentiye sokmanın gereği yok. Bir an önce bunun sonuçlanmasını istiyoruz” demişti.
Konfederasyon binasındaki toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Ağar, asgari ücrete ilişkin üzerine değerlendirme yaptıklarını söyledi.
Asgari ücreti belirlemek için son aşamaya gelindiğini hatırlatan Ağar, “Milleti bu kadar beklentiye sokmanın gereği yok. Bir an önce bunun sonuçlanmasını istiyoruz. Hükümet ve işverenlerin yaklaşımları samimi gelirse tahmin ediyorum kısa süre içerisinde sonuçlandırırız. İnşallah hayırlısı olur.” değerlendirmesini yaptı.
Ağar, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’ndaki 4 işçinin tekliflerini sunup sunmadığına ilişkin soru üzerine, “Her şeyimiz hazır, karşı tarafa göre tavrımızı alacağız. Biz görüştük, her şey baştan hazır bugün de görüşeceğiz. İnşallah sonuca bağlarız.” cevabını verdi.
Asgari ücrette rakam çıkmazı yaşanmıştı
Milyonlarca asgari ücretlinin yakından takip ettiği süreçte üç toplantı geride bırakılırken, toplantılarda herhangi bir rakamın konuşulmadığı açıklanmıştı.
İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun, 2025’te geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamındaki üçüncü toplantısı tarafların katılımıyla gerçekleşmişti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın başkanlığında, Bakanlığın ev sahipliğindeki toplantıda, işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil etti.
Ağar, komisyon toplantısında herhangi bir rakamın gündeme gelmediğini ifade ederek, “Dolayısıyla biz hala aynı yerdeyiz. Biz para talep eden tarafız. Dolayısıyla para veren ve siyasi iktidar, hükümetimiz bir rakam söylesin ki biz de ona göre tavrımızı alalım diye daha önceki görüşmelerimizde söyledik.” diye konuştu.
Komisyon toplantısında görüşlerini ve geçim şartlarına ilişkin değerlendirmelerini sunduklarını anlatan Ağar, şu ifadeleri kullandı:
“Gerçekleşen enflasyonun hiçbir sonuç getirmeyeceğini söyledik ve bu ülkede yaşayan 8 milyon civarında asgari ücretli bir nebze olsun ev kirasını ödeyebilsin, tenceresini kaynatabilsin, çocuklarının ihtiyacını karşılayabilsin, evinin giderini, elektriğini, suyunu, doğal gazını karşılayabilsin dedik, bunları gündeme getirdik, konuştuk. Bu söylediklerimizden herhalde hemen hemen rakam çıkıyor. Zaten bu rakamın tamamı çıksa onu verme şansları zaten yok. Yani bu giderlerin çok büyük maliyet olduğunu hepimiz biliyoruz.”
Toplantıda dile getirilen görüşleri, kendilerinin ve işveren heyetinin, konfederasyon başkanlarıyla değerlendireceğini bildiren Ağar, “Önümüzdeki hafta inşallah hem rakam hem sonuç gelir diye düşünüyoruz. Temennimiz, milletin kabul edebileceği ve bir nebze olsun rahatlayabileceği bir ücret getirirler. Dolayısıyla hem insanlarımız hem kamuoyu asgari ücretin iyi olduğundan bahseder” dedi.